[Actualizado] Claro Chiles kunder rapporterar att de ser ”4,5G” -ikonen som ersätter “4G +” i vissa Huawei-enheter

0 Shares

Under de första månaderna av 2016 såg vi att operatören Telefónica Chile meddelade i vissa media om dess ny teknik kallas 4,5G som snart skulle anlända till Chile, som “utvecklingen” av sitt nuvarande 4G-nätverk.

Det förmodade 4.5G som de meddelade vid den tiden det var 4G + vi känner idag som utförs tack vare den teknik som kallas Carrier Aggregation som använder 2600- och 700 MHz-banden samtidigt och därmed ökar hastigheten på mobildata i nätverket.

Men vid den tidpunkten underekreterare för telekommunikation – Pedro Huichalaf – det förbjöd användningen av termen “4.5G” i landet och hotade till och med att tillämpa böter. Sekretariatet förklarade det året att ”4.5G är när det finns tre band sammanfogade med en MIMO och med enheter som möjliggör integrering av dessa tre band. Det finns inte ännu”. “Min plikt som tillsynsmyndighet är att försvara användarnas och konsumenternas rättigheter. En av dessa rättigheter är korrekt information. Vi säger att det rapporteras korrekt“, Förklarades vid den tiden till Pisapapeles.net.

Sedan detta uttalande operatörerna Movistar, Entel och Claro Chile började använda termen “4G +” och det är ikonen som vi ser på våra smartphones idag när vi befinner oss i ett område där det finns täckning av 2600- och 700 MHz-banden och Carrier Aggregation-teknik.

Men saken är helt annorlunda utanför Chile, eftersom operatörerna Movistar och Claro i länder som Peru, Mexiko och Colombia intar begreppet “4.5G” att erbjuda det vi här i Chile känner till som 4G +. En av dessa operatörer verkar dock vilja kopiera samma i vårt land.

Det finns flera Claro Chile-klienter som sa till oss under dessa dagar att se ikonen “4.5G” på dina Huawei-enheter i områden där du tidigare såg “4G +” -ikonen“, Medan det på andra ställen där operatören inte har Carrier Aggregation visas bara” 4G “-ikonen. Emellertid har ikonen “4G +” inte sett igen hittills.

Naturligtvis utför vi våra egna tester med ett förbetalt SIM från Claro Chile som vi sätter i en Huawei P20 Pro och Huawei Mate 9, och effektivt ser vi ikonen “4.5G” i områden där vi tidigare såg “4G +”.

Med hjälp av appar som Net Monitor Lite Y Network Cell Info Lite vi kan verifiera att våra team De gör bara Carrier Aggregation med band 2600 (B7) och 700 MHz (B28) för operatören, det vill säga 4G +.

Hittills har vi bara fått rapporter från Huawei-utrustning, så vi testade med en Samsung Galaxy S8 + i samma område och “4G +” -ikonen visas, som visas i följande skärmdump:

VAD SÄGER EXPERTER FÖR MOBILT NÄTVERK?

Uppenbarligen ville vi rådfråga vad som hände med en expert inom mobilnät – som föredrar att vara anonym – och klargör att rätt uppsägning Det har alltid varit 4G + och inte 4.5G eftersom “4.5G” inte existerar enligt 3GPP, det finns bara 2G, 3G, 4G och 5G.

Experten ger oss fallet med 3G som har flera kategorier, såsom HSDPA, HSUPA, HSPA + … etc, och i mobiltelefoner återspeglas det med ikonerna “3G”, “H” eller “H +”. När det gäller 4G är det rätt att göra är att använda “4G +” när vi har Carrier Aggregation med två bärare eller mer.

Till ovanstående tillägger han det operatörer har möjlighet att fråga tillverkare vilka ikoner som ska användas i sina mobilnätAv samma anledning, när det gäller Claro, visas ikonen “4.5G” i andra länder eftersom de vill ha det på det sättet, förmodligen i Chile vill de imitera detsamma.

Fallet med VoLTE ger oss ett exempel sedan operatörer i Chile har bett tillverkare att använda ikonerna “Voice 4G” eller “Vo4G”, medan “VoLTE” i andra länder används. Det lägger också till fallet Mexiko där HSPA + mobilnät kallar dem “4G”, medan de sanna 4G-nätverken kallar dem “4G LTE”, något som Claro Chile försökte tillämpa i vårt land med sin “4G Evolution” som äntligen inte det hände på grund av ett beslut från CONAR för vilseledande reklam.

VAD SÄGER CLARO CHILE?

Med tanke på denna slående förändring i dess 4G + -nätverk hittills bara sett på Huawei-enheterVi har kontaktat operatören Claro Chile och vi väntar på ett snabbt officiellt svar.

Men tack vare anonym information vi har fått beror det på vad som skulle hända Problem i uppdateringen som utrustningen får – i det här fallet Huawei – och det borde lösas mycket snart med framtida uppdateringar.

Så bli inte upphetsad kära läsare om du ser ikonen “4.5G”, för Det skulle inte vara en ny teknik som ger dig mer mobil internethastighet. För närvarande är det samma teknik som har använts de senaste åren och samma hastigheter.

Tack så mycket till alla som meddelade oss och skickade fångster!

UPPDATERING 10:40

Vi har fått det officiella uttalandet från Claro Chile som har velat hänvisa till denna förändring som vi har kommenterat dig. Vi bifogar svaret nedan:

Huawei är en leverantör som distribuerar terminaler över hela Latinamerika med standardprogramvara och ikoner. Eftersom Chile använder 4G + måste en programuppdatering utföras regelbundet för att anpassa denna ikon. Claro betonar att de inte marknadsför planer eller tjänster under namnet 4.5G.

UPPDATERA 6 NOVEMBER 10:30

Som förväntat vill Huawei Chile också förklara vad som händer med dess utrustning i Claro Chile-nätverket, så de har skickat oss följande officiella uttalande:

Faktum är att Huawei öppna kanaler eller släppta mobila enheter levereras med en regional global programvara, som med Claros SIM och under vissa nätverksförhållanden visar ikonografin för 4.5G-tekniken, som gäller för resten av regionen utom från Chile. Det svarar på ett programvaruproblem som Huawei redan arbetar för att korrigera.

0 Shares