ASUS Chromebook CM3 Review: Chrome OS med tangentbord och penna

0 Shares

ASUS Chromebook CM3 Detachable är en ny surfplatta som kör Chrome OS. Från cirka 370 dollar har den en 10,5-tums skärm, ett unikt tangentbordshölje och en aktiv penna som lagras och laddas inuti kroppen. Tja, ska du få det? Det är vad du kommer att lära dig i denna ASUS Chromebook CM3000 Review.

Design och byggd kvalitet

Utformningen av ASUS Chromebook CM3 är bra. Vi får en mestadels metallkropp som är mycket premiumkänslig och har fina skurna kanter. Övergången från kroppen till skärmen är inte lika elegant men det är bra för detta pris. Den är 8 mm tunn och väger 510 g.

ASUS Chromebook CM3 -design

Vi får bara en USB C -port som är en USB 2.0 -port. Så du kan ansluta många tillbehör men inte externa bildskärmar. Det finns ett standard hörlursuttag, vilket är lite av en överraskning, men en microSD -kortplats saknas.

På toppen får vi två separata stereohögtalare som erbjuder en anständig kvalitet. Det betyder att de är bra för att titta på YouTube eller så, men det här är inte en bra underhållningsplatta. För det skulle högtalarna behöva vara högre och basen kunde också vara bättre.

ASUS Chromebook CM3 -portar

Tyvärr finns det ingen fingeravtrycksskanner och du kan inte låsa upp den med ansiktsigenkänning heller.

8-megapixel huvudkamera på baksidan tar okej foton och videor och 2-megapixel webbkamera är bra för videochattar. Men jag skulle naturligtvis inte rekommendera den här surfplattan för sina kameror. Kameraappen är lite slö, och det är mestadels en kontorsplatta.

Tangentbordskåpa

ASUS Chromebook CM3 tangentbordskåpa

Jag älskar att tangentbordskåpan ingår, så du behöver inte betala något extra. Precis som med Lenovo Duet Chromebook består den av två delar.

Det finns en baksida med ett integrerat stativ som du kan använda separat från tangentbordet. Även om vi har sett denna typ av design tidigare, går ASUS ett steg längre. Här kan du använda bakstycket som en stativ på två sätt: Porträtt och liggande orientering. Jag har inte sett det någon annanstans förut och jag älskar det.

Med det sagt är bakstycket inte perfekt. Magneterna som håller den på plats är lite för svaga. Inga större problem alls, men jag skulle inte snabbt ta tag i surfplattan i stativet och flytta den snabbt. För säkerhets skull.

Tangentbordet är anslutet med en magnetisk kontakt. Fällt upp, det skyddar skärmen. Och jag gillar att du kan använda den i vinkel tack vare en magnetisk stång.

ASUS Chromebook CM3 -tangentbord

Läs: De bästa surfplattorna med testade tangentbord

Även om det inte är perfekt tycker jag att tangentbordet är bra. Om du är van vid mindre surfplattans tangentbord borde du kunna skriva med det utan problem. Nycklarnas resa är bra och de är tillräckligt långt ifrån varandra. Jag skrev massor av artiklar med det här tangentbordet eftersom Chromebook CM3 med det är en bra kontorsplatta.

Visst, jämfört med ett Apple Magic Keyboard känns det lite billigt eftersom allt är plast. Men låt oss komma ihåg att surfplattan inklusive tangentbordet kostar lika mycket som Apple -tangentbordet ensam. Åtminstone nästan.

Det finns en pekplatta längst ner som är mindre än en vanlig bärbar styrplatta, men det kan förväntas. Det fungerar bra och multitouch -gester fungerar också bra.

På baksidan av tangentbordet och baksidan finns ett slags tyg som gör att det känns lite snyggare än vanlig plast. Det gör att det ser väldigt ut som Lenovo Duet Chromebook igen.

Visa

ASUS Chromebook CM3 -skärm

ASUS Chromebook CM3 har en 10,5-tums IPS-skärm med en Full HD-upplösning på 1920 x 1200 pixlar. Jag tycker alltid att full HD på 10-tum är bra och så är fallet även här. Texter och ikoner ser tillräckligt skarpa ut, särskilt om du använder den som en bärbar dator med ett tangentbord. Men visst, om du håller den uppe i näsan är den inte lika skarp som din smartphone.

Allt annat är bra. Betraktningsvinklarna är anständiga, färgerna ser bra ut och skärmen är tillräckligt ljus. Jag arbetade med det ute på kaféer flera gånger och det fungerade utmärkt. Visst, i direkt ljus kan det bli ljusare. Men det är användbart så länge du arbetar i skuggorna under solskyddet.

Läs: Bästa 10 tums tabletter rankade

Med Netflix Android -appen kan du bara titta med SD -kvalitet. När du använder Chrome -webbläsaren kan du dock titta på filmer med HD -upplösning. Det är bra eftersom webbläsaren verkligen är tillräckligt snabb för det.

ASUS USI Pen

ASUS Chromebook CM3 -penna

ASUS Chromebook CM3 Detachable stöder en USI -penna och jag älskar att den ingår. Faktum är att det är en av väldigt få tabletter nuförtiden där pennan passar in i tabletten. Den lagras högst upp och laddas medan du sitter inne. Den designen innebär att pennan inte kan vara lika tjock som en Apple Pencil eller så. Men om du behöver det kan du köpa vilken annan USI -penna som helst och det ska fungera bra.

ASUS Chromebook CM3 -stylusplats

Även om jag tycker att det är bra att surfplattan stöder en aktiv penna, är den inte den bästa som finns. Jag gissar att det kan vara USI -tekniken som inte är lika bra eftersom jag märkte samma sak med Lenovo Duet Chromebook. Du kan använda den för handskrivna anteckningar och ritningar och det är okej. Men i en direkt jämförelse med en Samsung -surfplatta och S Pen eller Apple Pencil ser det mycket mer exakt ut att skriva med dem. Speciellt när jag skriver snabbt ser min handstil inte lika tydlig ut som med tävlingen.

Jag testade också HP USI Stylus som fungerar bra, precis som ASUS. Och det har samma problem.

ASUS Chromebook CM3 bläckfisk

Så pennan är en bra tilläggsfunktion och det är trevligt att ha. Men om du letar efter en fantastisk tablett i synnerhet skulle jag inte rekommendera den specifikt för det.

Hårdvara och prestanda

Inuti ASUS Chromebook CM3 körs en MediaTek 8183 -processor tillsammans med 4 GB RAM och 64 GB eller 128 GB intern lagring. Det finns ingen microSD -kortplats, så tänk på det. ASUS säljer inte en 4G -version just nu.

ASUS Chromebook CM3 Geekbench 5

Benchmarks som Geekbench 4 och 5 visar att prestandan för Chromebook CM3 är lite bättre än för Lenovo Duet Chromebook. Den är den enda direkta konkurrenten som kör Chrome OS. Med det sagt är skillnaderna inte så stora. Den vanliga Apple iPad 8 fortsätter att vara mycket snabbare.

Verkliga prestanda för den MediaTek-processorn är inte fantastisk men säkert tillräckligt bra för många. Chrome -webbläsaren fungerar bra även när du använder mer krävande webbappar som Google Docs och YouTube. Det fungerar verkligen mycket bättre än Windows -surfplattor med liknande priser. Det är viktigt att notera. Om du bara vill ha Windows för skrivbordsläsaren är det för många förmodligen bättre att skaffa en Chrome OS-surfplatta istället.

Själva operativsystemet och de vanligaste Android -apparna fungerar också bra.

Multitasking fungerar förvånansvärt bra för det mesta. Jag insåg att när jag hade Chrome, Microsoft Word, Adobe Lightroom och Squid öppna samtidigt. Jag märkte ingen eftersläpning när jag växlade mellan dessa appar.

Förvänta dig inte alltid en supersnygg prestanda här. Det är inte den snabbaste processorn och ibland kommer du att stöta på eftersläpningar. Men jag tyckte att det var bra för det mesta.

ASUS Chromebook CM3 multitasking

Det är vad jag kan säga om Lightroom också. Det går bra för det mesta. Men ibland tar det lite tid tills något är korrekt laddat.

Nu, om du letar efter en speltablett, tror jag att iPads och Android -surfplattor är mycket bättre för det. Men om du vill spela några spel utöver att arbeta eller lära dig med din surfplatta kan du göra det på ASUS Chromebook. Jag spelade PUBG Mobile och det går utmärkt även när jag ställer in grafik till HDR. Och Asphalt 9 är också spelbart men det ser inte så bra ut som det kunde. Båda spelen ser ut och fungerar mycket bättre på iPad 8.

Jag märkte att laddningstiderna för båda spelen är ovanligt långa.

Chrome OS

Den viktigaste funktionen i ASUS Chromebook CM3 är Chrome OS. Det har ett par fördelar jämfört med Android och det börjar med uppdateringar. Denna surfplatta uppdateras av Google direkt och enligt inställningarna ska den få program- och säkerhetsuppdateringar fram till juni 2028. Så, 7 år kvar. Det betyder att det kommer att vara mycket längre uppdaterat än i stort sett alla Android -surfplattor där ute.

ASUS Chromebook CM3 Chrome OS

Ursprungligen var Chrome OS tänkt att användas med ett tangentbord och en mus och det är därför det är mycket bättre att navigera med tangentbordskåpan än vad en Android -surfplatta är. Allt fungerar precis som du kan förvänta dig, vilket ofta inte är fallet med skrivbordslägen på Android -enheter. Så om du använder tangentbordskåpan mycket är det en stor fördel.

En annan fördel är den fullständiga skrivbordsklassen Chrome. Ja, det finns Chrome för Android också, men det är mobilversionen. Här får vi standard Chrome och det betyder att du kan använda alla tillägg som du är van vid från Chrome för Windows och macOS. Det är fantastiskt. Och Chrome fungerar utmärkt med webbappar som Google Dokument, Gmail, YouTube och så vidare.

Chrome OS fungerar naturligtvis också utan tangentbordet. Du kan navigera i den med pekskärmen bara bra och när du gör det blir allt lite optimerat för beröring. Det gäller också Chrome -webbläsaren, vilket är bra att använda endast touch och med ett tangentbord. Men med det sagt känner jag alltid att det inte är så flytande som en Android -surfplatta. För mig känns det fortfarande som att Chrome OS var skrivbordet först och vidrör senare, precis som med Windows.

Google Play Butik är installerat som standard och med det kan du installera nästan alla Android -appar och spel. Allt jag provade fungerade utmärkt. Jag märkte dock att vissa grafiska riktmärken inte fungerar eller inte är tillgängliga på CM3. Så jag antar att vissa appar och särskilt spel inte kommer att stödjas heller.

Batteri-liv

ASUS Chromebook CM3 -batteri

Dess batteritid är lite nedslående. När du strömmade en HD -video med maximal ljusstyrka på YouTube med YouTube -appen varade det 4,5 timmar. Det är kortare än de flesta tabletter, särskilt de i denna prisklass.

ASUS Chromebook CM3 Review: Slutlig dom

ASUS Chromebook CM3 recension

Så är ASUS Chromebook CM3 Detachable en bra surfplatta? Jag tycker att det är bra men absolut inte för alla. Om du mest letar efter en underhållningsplatta för att titta på filmer och spela spel, tycker jag att du borde hålla dig borta från den här. Jag kan inte rekommendera det specifikt för handskrivna anteckningar eller för artister att rita med heller.

Men jag tycker att det är en fantastisk surfplatta att arbeta med, antingen som en andra enhet till din bärbara dator eller för hemundervisning. Skärmen och den inbyggda kvaliteten är bra, prestandan är tillräckligt bra och jag älskar att tangentbordskåpan ingår. Och det är också bra. Pennan är en utmärkt tilläggsfunktion om du behöver den då och då. Det är bara ingen stor höjdpunkt. Det som är en enorm höjdpunkt är dock hela Chrome-webbläsaren i skrivbordsklass, liksom de långa uppdateringarna.

Med det sagt önskar jag att det skulle vara lite billigare eftersom det finns ett mycket billigare alternativ.

ASUS Chromebook CM3 -högtalare

Låt oss kolla tävlingen.

Det mest intressanta alternativet är Lenovo Duet Chromebook. Det är en mycket billigare surfplatta där tangentbordslocket också ingår. Medan skärmen är lite mindre, är den märkbart ljusare. Programvaran är densamma men processorn är lite svagare. Du kan också använda den med en penna, men du måste köpa den separat. Jag tror att det är det bättre värdet, särskilt om du inte behöver en penna.

Om du behöver mycket mer prestanda för spel eller andra uppgifter som att redigera foton och videor, bör du kolla in Apple iPad 8. Om du tar med tangentbordet och pennan är det ganska dyrare. Men det är mycket snabbare, borde också få långa uppdateringar, och Safari är också fantastiskt med webbappar.

0 Shares