Chipkrisen slår igen: nya prishöjningar på smartphones (och inte)

0 Shares

tsmc chip wafer

Även om pandemisituationen verkar lösa sig tack vare vaccinationsplanerna, är halvledarkris det är fortfarande långt ifrån att definieras som färdigt. Efterdyningarna av 2020 -avstängningen märks fortfarande, liksom bristen på komponenter som påverkar olika sektorer på teknikmarknaden. En av de första var bilindustrin, men det var bara en tidsfråga innan spelaren drabbades av samma öde. Att köpa en PS5 eller ett nytt grafikkort kan vara en utmaning, till skillnad från smartphones, surfplattor och bärbara datorer som fortfarande finns ganska enkelt. Även om detta inte alltid är fallet, särskilt för produkter som är svåra att tillverka, som i fallet med Xiaomi MIX 4. Men jag kan också nämna Snapdragon 780G, som förmodligen kommer att förbli privilegiet för endast Xiaomi Mi 11 Lite 5G, eftersom Qualcomm har stoppat en del produktion.

TSMC förbereder prishöjningar på försäljning av chipset: så här kommer tekniska marknaden att påverkas

Och enligt lagen om utbud och efterfrågan, när det är brist finns det prishöjningar. Under de senaste månaderna har det redan skett ökningar i olika produktionssegment, till exempel bärbara datorer, där vissa modeller stiger i pris snarare än att falla som vanligtvis händer över tiden. Om leverantören höjer priserna på komponenterna betalar producenten mer och i slutändan återspeglas denna ökning i kostnaden för slutkonsumenten. Med HP som exempel påpekar analytiker att det på ett år har ökat priserna på datorer med 8% och skrivare med 20%. Men också DELL och ASUS har bekräftat att de kommer att utvärdera hur mycket de ska höja priserna på sina produkter.

Ett viktigt inslag i tillverkningen av elektronik är chipmakarna, tillverkarna av de grundläggande komponenterna för att få tekniska produkter av alla slag att fungera. Att avslöja sig om affären var flera siffror, inklusive VD för Analog Devices: “”. VD för Broadcom fortsätter och understryker hur denna inflation accepteras av olika partners som Apple och Samsung, som ofta amorterar dessa ökade kostnader utan att höja priserna.

tsmc chipset

Anledningen till att chips kostar mer beror inte bara på minskningen av arbetskraften som inträffade 2020, utan också på ökningen av kostnaderna för material som används i produktionen, till exempel när det gäller hartser och metaller. Och här finns också den största chipmaker i världen, det vill säga TSMC, förbereder sig på höja kostnaden för chipset som han säljer till många företag. Kom ihåg att bland de företag som köper från TSMC hittar vi Qualcomm, MediaTek, AMD, NVIDIA och Apple, för att nämna några. Det beräknas att 7nm och 5nm chipset (liksom framtida 4nm chipset, tror vi) kommer att uppleva en ökning av + 10%, medan de mindre avancerade upp till + 20%.

Som sagt, det är svårt att förutsäga vad som kommer att hända med smartphone -marknaden, som alltid har varit sugen på så många chipset som möjligt. Den frekventa produktionen av nya modeller av företag som Xiaomi, OPPO, vivo och Samsung har verkligen en inverkan på denna ökade efterfrågan (och därför i priser). Men de som säger att priset på smartphones kommer att öka med 10/20% riskerar en hypotes som inte står upp. Så dyra som de är representerar chipset bara en bråkdel av den totala kostnaden för att tillverka en smartphone, även om ökningarna – tyvärr – är rimliga. Också för att det förutom TSMC inte finns några alternativ som kan förse så många chipset med avancerade tillverkningsprocesser. Det skulle finnas Samsung, men överhettningsproblemen med Snapdragon 888 och 888+ kan få vissa kunder att sluta.

Inte bara TSMC kommer att höja priserna | Uppdatering 28/08

En ny rapport, den här gången från koreanska medier, påpekar också Samsung Electronics funderar på att anpassa sig till marknadstrender och höja priserna. Efterfrågan har ökat mycket, vilket ledde till att Samsung lägger ut produktionen av chipset för sina Galaxy -smartphones. För att inte tala om de stora investeringar som gjorts för expansionen som är nödvändig för att kompensera den höga efterfrågan på halvledare. Endast EUV -maskinerna, som krävs för att skriva ut skivor med SoC, har kostnader över 170 miljoner dollar. Faktum är att mellan 2018 och 2020 tillkännagav Samsung en enorm investeringar lika med nästan 100 miljarder euro. 60% av denna siffra kommer att ägnas åt produktion av halvledare, inklusive sökandet efter förvärv av andra företag. Det har ryktats om ett eventuellt förvärv av NXP Semiconductors, särskilt för att öka produktionen av chips för bilindustrin. Men det skulle bli ett särskilt dyrt förvärv, med uppskattningar som talar om 58 miljarder som krävs.

Bland annat överväger Western Digital att gå samman med den japanska chipstillverkaren Kioxia, för en affär värd 20 miljarder dollar. Om detta händer skulle de 2: a och 3: e minnesproducenterna i världen gå samman och väsentligt öka konkurrensen om den första tillverkaren, nämligen Samsung. För att inte tala om sammanslagningen mellan Analog Devices och Maxim Integrated Products, AMD som vill köpa Xilinx och NVIDIA som försöker samma sak men med ARM.

Inte nog med det: även den taiwanesiska chipmakaren UMC, den tredje i världen, kommer att höja priserna under de kommande månaderna, efter att prisökningarna på 10/20% redan inträffade under första halvåret 2021. Det är fortfarande tidigt att förstå när situationen kommer att stabiliseras, med tanke på situationen utan motstycke. Enligt VD för GlobalFoundries förväntas leveranserna förbli otillräckliga fram till minst 2022.

[su_google] Dröm

0 Shares