Google presenterar spelströmningstjänsten Stadia

0 Shares

Google, på en konferens för spelutvecklare, presenterade Stadia spelströmningstjänst och gamepad med samma namn för den i San Francisco.

Google Stadia

Funktionsprincip

Streamingtjänsten Google Stadia marknadsförs som “Netflix för spel” och kommer att tillåta människor att spela vilket spel som helst på alla enheter, från smartphones till smart -TV. Idag meddelas stöd för 4K-upplösning med HDR och en uppdateringshastighet på 60 bilder per sekund, och i framtiden kommer stöd för 8K och 120 fps att läggas till.

Med Google Stadia kan du spela direkt via sändningar på YouTube, Twitch eller andra tjänster. Till exempel, efter att ha sett en trailer för ett spel på YouTube, kommer det att vara möjligt att starta och spela det direkt i webbläsaren Google Chrome. Eftersom det mesta av behandlingen sker i molnet behöver enheten inte ha en kraftfull processor och grafik. Plattformsoberoende multiplayer tillhandahålls.

Varje Stadia -användare kommer att tilldelas sin egen beräkningsenhet på servern, som i huvudsak är en separat dator, vars hårdvara kommer att uppdateras över tid av Google.

Stadia -block

Detta block är konfigurerat med en namngiven 2,7 GHz processor, GPU med 56 CU, 10,7 TFLOPS HBM2 -minne (möjligen ett Radeon RX Vega 56) och 16 GB delat minne för RAM och video. Varje block använder Linux med Vulkan API -stöd som operativsystem.

Stadia -specifikationer

Servicefördelar

Observera att Googles fördel på detta område är ett pålitligt molnätverk med mer än 7500 noder runt om i världen. Dessutom, inom ramen för Stadia -projektet, samarbetar ledande spelutvecklare på sådana motorer som CryEngine, Unreal Engine, Havok, Unity, liksom det legendariska företags -id Software, och så vidare med Google.

Google har också inrättat en egen exklusiv spelutvecklingsstudio, Stadia Games And Entertainment. Studion leds av Jade Raymond, som nyligen gick med i Google som vice vd för företaget.

Stadia kommer att tillåta spelare att dela sina sparar med vänner via en enkel länk. Den som fick det kommer att kunna starta sitt spel från den plats där räddningen gjordes.

Spelkontroll

Stadia stöder befintliga kontroller, men Google har smart utformat en proprietär kontroller med inbyggd mikrofon, en knapp för att spela in och skicka videor direkt till YouTube och en särskild knapp för att aktivera Google Assistant. Kontrollenheten ansluter direkt till Stadia via Wi-Fi för minimal latens.

Stadia

När kommer de att starta?

Google kommer att lansera sin egen streamingtjänst i år i 36 länder. Bland dem: USA, Kanada, Storbritannien och en del av Europa, men Ryssland och Ukraina finns inte på listan. Google specificerade inte heller om Stadia kommer att fungera gratis eller genom prenumeration.

Analoger

För att vara rättvis noterar vi att förutom Google arbetar Microsoft med sådana projekt med en strömningskonsol genom ett abonnemang på Xbox Game Pass, NVIDIA med dess Geforce Now, vars betaversion presenterades för ett par år sedan, och Sony med PlayStation Now.

0 Shares