Michael Dertouzos, teknikens Nostradamus

0 Shares

Med Klotter idag påminner Google oss om det födelsen av Michael Dertouzos, att han var känd för att vara den som förutspådde två enorma tekniska situationer på 70-talet, vilket idag slutade vara sant.

Den första situationen – och den mest ikoniska – var 1980, när han beskrev i detalj ett internationellt nätverk av datorer, vad vi vet idag av Internet. Den andra, som beskrivs 1976, förutspådde att det på 1990-talet skulle finnas en dator för varje fyra hushåll.

Michael Dertouzos föddes den 5 november 1936 i Aten, Grekland, och dog på ett sjukhus i Massachusetts den 27 augusti 2001. Idag skulle jag ha fyllt 82 år och många stora, som Bill Gates, kategorisera det som en sann visionär för datorer.

Enligt grundaren av Microsoft var Dertouzos största prestation: “lyckas förstå som ingen inom sitt område att teknik – speciellt dator – bör tjäna folks behov och inte tvärtom“. Så här beskrev han det för BBC i en intervju.

Han studerade vid University of Arkansas och senare 1964 tog han doktorsexamen från Massachusetts Institute of Technology (MIT). I nästan tre decennier var det chef för laboratoriet för beräkningsvetenskap och artificiell intelligens (CSAIL) vid samma institution där han doktorerade.

Dertouzos var chef för W3C och enligt uppfinnaren av WWW “Konsortiet hade inte funnits om det inte hade varit för Dertouzos kunskap, förmåga och entusiasm …[]”Tim Berners-Lee uppgav i sitt tal vid Michaels begravning.

Källa: Google & MIT

0 Shares