Så här optimerar du din Mac utan att dö i försöket

0 Shares

Om du är en Apple-användare och du har en Mac från några år sedan, kommer du att märka att den inte längre fungerar som tidigare. Program kostar mer att öppna, det tar längre tid att slå på eller av, eller ibland fastna. Och det är normalt. Alla datorer har en livscykel och över tid, antingen på grund av efterfrågan på nya program och operativsystem eller på grund av antalet filer, blir de långsammare och långsammare.

Å andra sidan, om du är ägare till en ny Mac och vill hålla den snabb, stabil och med mycket tillgängligt utrymme, är det inte nödvändigt att leta efter komplicerade självstudier eller börja skriva in kommandon i terminalen.

Det finns flera verktyg som kan hjälpa oss att hålla vår Mac snabb, ren och säker. Verktyget vi kommer att prata om idag är CleanMyMac X av MacPaw. CleanMyMac X har nyligen uppdaterats för MacOS Big Sur och är en uppsättning verktyg som låter dig rensa rester av raderade applikationer för att granska gamla och tunga filer eller ta bort dina filer, bland andra. I mitt fall testade jag den på en 15-tums MacBook Pro i mitten av 2015 och förutom att optimera laddningstiden, frigjorde det mig flera GB lagringsutrymme genom att eliminera värdelös cache och rester av program som jag hade raderat, bland andra .

Gränssnitt

Gränssnittet är ganska trevligt och enkelt att använda. För dem som inte är så avancerade användare visar den rättvis och nödvändig information utan att dölja för mycket. Det första som visas är en enkel knapp för att skanna vår Mac och granska vad vi kan göra för att förbättra dess prestanda. Naturligtvis, innan du gör några ändringar, kan du granska vad CleanMyMac X kommer att göra.

Dessutom kommer du att ha en meny i det övre fältet som ger dig användbar information utan att behöva öppna programmet. Det kommer även att meddela dig när din sopkanna redan är mycket full, vilket alltid uppskattas.

Smart skanning

Smart Scan är kanske den enklaste och viktigaste delen av CleanMyMac X. Ett klick och det avslöjar onödiga filer, säkerhetsvarningar och rekommendationer för att förbättra prestanda. Naturligtvis kan vi också se detaljerna i allt programmet kommer att göra innan vi fortsätter.

Kanske är det bra att stanna och se vad som rekommenderas att ta bort och vad som inte är det. Spotify-cachen kan till exempel vara onödig om vi har en bra och obegränsad internetanslutning. Om vi ​​tar bort det måste dock låtarna laddas ner igen från servrarna, så detaljerna beror på användningen av varje användare mer än någonting.

När det gäller säkerhet kan CleanMyMac X hitta de allra flesta skadliga program (de få som finns) i macOS och eliminera dem utan problem. Lyckligtvis upptäckte det inga problem när jag skannade, och jag ska inte medvetet infektera min Mac för att bevisa att den fungerar.

Slutligen, när det gäller hastighetsförbättring, utför CleanMyMac X tre funktioner: Kör “underhållsskript”, rensa DNS-cache och frigöra RAM. Kanske kan du vara lite mer specifik med “underhållsskript” för att ta reda på exakt vad de gör, medan DNS-cacherengöring kan hjälpa om du har problem med att ladda webbplatser. Slutligen kan frigöra RAM-minne hjälpa dig om du kommer till kort och program slutar svara så snabbt. Kom ihåg att när RAM-minnet är slut börjar datorer i allmänhet använda din hårddisk (eller solid state-enhet) som RAM, vilket är långsammare.

Rengöring

I städavdelningen har vi tre sektioner: Systemavfall, sopburk och postbilagor. Systemavfallet är detsamma som vi hittade i Smart Scan, men som ett separat objekt. Å andra sidan kan vi här också tömma papperskorgen och ta bort bilagor från vår e-post som vi har samlat över tiden. Det senare är användbart om vi får många e-postmeddelanden med bilagor som vi vet att vi inte kommer att öppna igen eller som vi inte bryr oss om det tar tid att ladda ner igen.

Skydd

I skyddsområdet har vi både detektering av skadlig kod och sekretessavsnittet. Den första är också densamma som vi ser i Smart Scan men oberoende. Naturligtvis testade jag inte den här funktionen eftersom jag inte medvetet kommer att infektera min Mac för att se dess funktionalitet. I sekretessområdet kan vi städa flera saker från flera webbläsare. Från webbhistorik till cookies, lokal lagring etc. Om du vill städa allt är en bra varning att alla dina webbsidosessioner kommer att stängas, du kommer att förlora data som webbläsare automatiskt fyller i formulär etc. Det här verktyget kan vara användbart om du till exempel ska sälja din utrustning eller om du skickar den vidare till någon annan och du vill se till 100% att det inte finns några spår av dig.

Hastighet

Detta är ett av de områden där du kan få mycket bra resultat om du har använt din Mac i några år. I optimeringsområdet kan vi granska fyra objekt: Program som öppnas vid start, startagenter, klistrade (eller hängda) applikationer och resurskrävande applikationer.

Lyckligtvis hade jag inga problem i de två sista områdena, förutom med Discord som ibland dyker upp i listan över klistrade applikationer. Med ett enda klick kunde jag stänga det utan problem. I avsnittet applikationer och startagenter kan du inaktivera program som saktar ner din Macs start Personligen har jag bara två program som öppnas vid start. Det finns dock några agenter som jag bestämde mig för att inaktivera eftersom jag använder den associerade applikationen mycket sällan. Till exempel TeamViewer eller OneDrive. Här beror det på ditt personliga bruk.

I underhållsområdet har vi flera funktioner som kan hjälpa oss att förbättra hastigheten på vår Mac. Att frigöra RAM, rensbart utrymme, att köra underhållsskript är några av de funktioner du kan köra från tid till annan, beroende på användning. Det är inte nödvändigt att rensa DNS-cachen såvida du inte har problem med att ladda webbsidor eller inte ser några nya ändringar på webbsidor.

Personligen använde jag inte den för att förbättra e-posthastigheten eftersom jag använder en annan applikation. Återuppbyggnad av starttjänsterna kan hjälpa om exempelvis filer öppnas med fel applikation eller visas med fel ikon, även om det sällan händer. Återindexa spotlighten kan hjälpa dig om du använder den intensivt och det är mycket långsamt eller om du inte hittar dina filer. Naturligtvis bör du bara göra det om det är mycket nödvändigt eftersom det är en uppgift som kräver mycket tid och resurser. Att reparera diskbehörigheter är bara användbart om det har inträffat någon större katastrof där du inte kan flytta filer eller om programmen inte fungerar bra. Förhoppningsvis behöver du aldrig använda det eftersom det betyder att något allvarligt hände. Slutligen, om du använder Time Machine kan du på ett intelligent sätt minska storleken utan att förlora data.

Applikationer

I applikationsavsnittet är avsnitten mycket användbara. De allra flesta macOS-applikationer har inget avinstallationsprogram. Du tar bara bort applikationen och det är det. Enkel sanning ?. Det är inte så. Applikationer lämnar ibland rester på datorn som kan ackumuleras och slösa värdelös plats. CleanMyMac X låter dig inte bara ta bort applikationer och alla deras relaterade filer. Det låter dig också ta bort filer som redan har avinstallerats. Detta är kanske en av de bästa funktionerna.

I uppdaterings- och tilläggsavsnitten kan du se vilka applikationer som är inaktuella (och uppdatera dem) och tilläggen installerade i Spotlight, Systeminställningar, Internet och Safari. Du kommer att kunna aktivera, inaktivera och ta bort dem om du hittar en som inte fungerar för dig eller “har installerat sig själv”.

Filer

I det sista avsnittet kan vi granska allt som är relevant för våra filer som vi har lagrat antingen i lokal lagring eller externa hårddiskar. Space Lens utför en fullständig genomsökning av Mac och visar oss grafiskt vilka mappar och innehåll som tar mest utrymme. Kanske kan du hitta några gamla förlorade dokument som du inte längre behöver, eller några videor som du redan har säkerhetskopierat och som använt värdelöst utrymme. Naturligtvis måste du vara mycket försiktig med vad du tar bort eftersom du kan komma åt systemmappar som “Bibliotek” eller “System”.

Stora gamla filer gör ditt jobb lite lättare. Kontrollera filen för filens storlek och när sist du använde den. Således bör du inte gå igenom mapparna en efter en.

Slutligen tillåter Shredder dig att radera filer på ett mycket säkert sätt och kringgå papperskorgen. Naturligtvis bör du bara använda den här funktionen med filer som du verkligen vill ta bort permanent eftersom de inte kan återställas ens med specialprogramvara.

Avslutning

Sammanfattningsvis, med ett verktyg som CleanMyMac X kan du inte bara ge din gamla Mac ett bättre liv, men du kan också hålla din nuvarande dator ren, säker och snabb med bara några få klick. Det som tidigare var en uppgift som kunde ta dagar och att behöva ange kommandon i terminalen är nu väldigt enkelt. Du har också ytterligare funktioner som säker radering av filer, privat webbinformation och mer.

Ladda ner CleanMyMac X: Din Mac, som ny.

Sponsrad av: MacPaw. Ansvarsfriskrivning: Paperweight tjänar en provision för varje försäljning som görs via affiliate-länken.
0 Shares