Zidoo X9S: en fantastisk TV-låda och till och med något mer. Recensionen (foton och videor)

0 Shares

Zidoo X9S recension

Zidoo återvänder för att trampa TV-lådornas scen med Android, med X9S-modellen, en “top of the range” som försöker sticka ut från mängden med några speciella funktioner som gör det till något mer än ett enkelt mediecenter, men på samtidigt gör det också lite dyrare. Så här är vem Zidoo X9S är och vad den gör.

LÄS OCH: Bästa TV-lådor

Förpackning

Förpackningen till Zidoo X9S reserverar inte stora överraskningar: låda, strömförsörjning, HDMI-kabel, TV-kontroll (utan batterier, naturligtvis) och SATA-kabel. Ja, för på sidan av lådan finns en fin dörr som gör att du enkelt kan ansluta en hårddisk av denna typ, vilket är särskilt användbart inte bara för dess användning i multimediafältet utan också ur ett perspektiv NAS (titta ner).

Zidoo X9S -5

Observera den utmärkta byggkvaliteten på lådan, tillverkad av aluminiumlegering och med två pråliga antenner på baksidan, som estetiskt inte är en stor skönhet, men som uppfyller deras uppgift när det gäller anslutning.

Hårdvara

  • Processor: Realtek RTD1295 fyrkärnig ARM Cortex-A53 med MALI-T820MP3 GPU
  • Bagge: 2 GB DDR3
  • Internt minne: 16 GB eMMC kan utökas via microSD (upp till 32 GB men vi testade det med 64 GB utan problem)
  • Anslutning: Dubbelband 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0
  • Kommunikationsportar: Gigabit Ethernet, HDMI ut, HDMI in, 2 x USB 2.0, 1x USB 3.0 micro SD-läsare, SPDIF, SATA 3.0, CVBS
  • OS: Android 6.0.1 Marshmallow + OpenWRT

Zidoo X9S sticker inte så mycket ut för den använda SoC, som på gott och ont visar sig vara som den nya Amlogic S912, som för det stora antalet tillgängliga portar, inklusive en HDMI-ingång (det är möjligt spela in innehåll från en extern källa), och på grund av närvaron av en andra operativsystemet som körs tillsammans med Android. Detta är OpenWRT, ett Linux-baserat OS, som du kan hantera via ett webbaserat gränssnitt och som, genom att förenkla, förvandlar denna Zidoo-ruta till en NAS.

Wi-Fi-signalens stabilitet är ganska bra, även om vi skulle ha hoppats på något ännu bättre. Låt oss säga att vi ligger över genomsnittet för lådorna med medelhögt intervall, som ofta ser Wi-Fi som en av deras mest klassiska svagheter, men vi är ännu inte på den nivå som en modern smartphone når.

TV-kontroll

Zidoo X9S -7

Zidoo har också gjort lite mer ansträngningar på fjärrkontrollens front, ett tillbehör som ofta är ganska förbisett, men som fortfarande inte når utmärkt kvalitet även i detta fall. Tack till stödet HDMI-CEC (som du bland annat kan anpassa via inställningarna), vi kan använda samma fjärrkontroll för att styra andra enheter som är anslutna till lådan, till exempel TV: n, och på den medföljande fjärrkontrollen finns alla knappar som behövs för att inte göra oss ångrar fjärrkontrollen för mycket av TV: n. Vi har sedan två programmerbara nycklar, till vilka vi kan associera åtgärder / applikationer via en speciell app förinstallerad i rutan. Å andra sidan stöds inte luftmusen, till förmån för det klassiska pekarkontrollsystemet med hjälp av riktningspilar: långsamt men viktigt i vissa situationer.

Programvara och prestanda

Zidoo X9S har inga problem på multimediasidan, med stöd för formatet 4K HDR, och på gott och ont, både baserat på genomförda riktmärken och våra tester med olika videoexempel, är dess prestanda perfekt jämförbara med lådor med liknande hårdvara och SoC Amlogic S912.

Några fler problem kan ges, som alltid, av spelaren av Kodi, här personifierad av Zidoo med namnet ZDMC och baserad på version 16.1 Jarvis, därför inte alltför nyligen (ingenting hindrar dig från att installera Kodi, även beta, från Play Store), medan den interna spelaren går smidigt H.264 och H.265 även i 4K @ 60fps, också till 10-bitarsoch även i WebM (även om du knappast någonsin kommer att få filmer med liknande upplösning med detta format). Vi har sedan automatisk växling vid 24 / 29.97 / 59.94 Hz beroende på innehåll och olika funktioner för HDMI-CEC, inklusive automatisk påslagning med TV: n eller inte.

Från en synpunkt av riktmärke, vi är alltid runt 36 000 AnTuTu-poäng, och dessutom är den integrerade GPU samma som det tidigare nämnda Amlogic-chipet, vilket bekräftar att spelprestandan är lika. Det är därför inte säkert att alla spel har de bästa strukturerna tillgängliga, men ett privilegium för Android-titlar är just att de är ganska skalbara, och i de klassiska testerna med Asphalt 8, Modern Combat 5 och andra vikttitlar gjorde vi inte hitta särskilda problem med flytbarhet.

Särdragen är två: HDMI-ingången, som gör att du kan att spela in från en extern källa upp till full HD, med en maximal bithastighet på 10 Megabit och ljud vid 96 KHz maximalt, och närvaron av OpenWRT. Kvaliteten är inte exakt den för dedikerade lådor, outputformatet är .ts (MP4 skulle ha varit mer välkommet), men totalt sett finns det tillräckligt med flexibilitet, och det finns också möjlighet att skicka in sända insignalen (du får en udp-adress för att titta på direktsändningen). Nedan följer ett litet exempel på 720p med en nyfiken enhet som källa för videoströmmen (låt oss se vem som gissar!).

Det senare är ett Linux-baserat operativsystem som körs på själva rutan och som du kan administrera med ett klient-serverparadigm genom vilken integrerad webbläsare som helst, i det här fallet klient och server sammanfaller. OpenWRT låter dig omvandla X9S till ett slags NAS, med stöd också för Time Machine-säkerhetskopiering, torrentnedladdning och med Samba-, iTunes- och FTP-serverfunktioner. Administrationsdelen är ganska enkel som ett gränssnitt, vilket dessutom är på italienska, men du måste veta hur du kan röra dig inom den för att undvika skador. I vilket fall som helst stärker dess närvaro hela systemet med brandväggar, schemalagda operationer, loggar och andra tjänster. Vad som är säkert är att om du inte planerar att dra nytta av de olika närvarande servrarna (Samba, DMS, FTP, AFP, DAAP och BT), är det bättre att lämna dem avaktiverade, även om det bara är för försiktighet.

Den enda nackdelen: närvaron av OpenWRT påverkar det tillgängliga lediga utrymmet negativt: av de nominella 16 GB har du bara 8,91 tillgängliga, men kom ihåg att de förinstallerade apparna ensamma upptar cirka 700 MB. I slutet av dagen kommer du att ha den tillgänglig drygt 8 GB gratis.

Android-gränssnittet är det som redan är uppskattat på andra Zidoo-lådor, bara lite mer raffinerade och “platta”, men det finns inga skillnader när det gäller användbarhet. Bland de förinstallerade apparna hittar vi en bra implementering av Miracast, bara ett par värdelöshet, och Hemmabiosom, som namnet antyder, är ett komplett multimediecenter, lite som Kodi, som dock kanske vi inte kände bristen med tanke på närvaron av den senare.

Inget problem förstås med Netflix, även om det inte ens i det här fallet är en certifierad ruta för den välkända streamingtjänsten, som därför inte körs med maximal möjlig upplösning, även om nätverket tillåter det. Nedan hittar du några skärmdumpar av gränssnittet, inklusive riktmärken.

Pris

Zidoo X9S är officiellt prissatt till $ 150. Vi fick den från Geekbuying, där den för närvarande marknadsförs för cirka € 135. I sig skulle siffran också vara ok, men om det du behöver är “bara” en multimedialåda, till (mindre än) halva priset hittar du alternativ med praktiskt taget motsvarande prestanda. Priset blir därför motiverat endast med tanke på de speciella funktionerna i denna ruta, HDMI in och OpenWRT framför allt.

Foto

0 Shares